Dichter in contact met je jezelf en je spiritualiteit

2023-07-14
Fleur

Wou je altijd eens leren hoe je holistisch leeft, dieper de wereld kan beleven en leren hoe je meer in contact komt met jezelf, de natuur en je spiritualiteit? Het kan bij ZoMa Opleidingen. Hier zal je meer lezen over wat ze te bieden hebben, en gaan we dieper in op wat een aantal termen precies betekenen. Begin bijvoorbeeld nu alvast met mediteren (met alleen de focus op je adem) en met het ‘mindful’ lezen van deze tekst.

ZoMa 

Bij ZoMa Opleidingen kan je allerlei cursussen en opleidingen volgen om een holistisch leven te kunnen leiden. Voor opleidingen kan je spiritueel coach worden, reiki leren of holistisch therapeut/coach worden. Voor cursussen kan je verschillende reiki cursussen volgen, of je verdiepen in hoogsensitiviteit. Je kan bijvoorbeeld ook leren holistisch opvoeden, holistisch leven in de praktijk of een cursus volgen over rust in je hoofd en spiritueel ontwaken. Er zijn nog meer opleidingen en cursussen, daarvoor moet je even op de site kijken. Je kan een cursus of opleiding ook laten bekostigen met het STAP-budget. En als je geen opleiding of cursus gaat volgen, kan je wel inspiratie bij ze opdoen door middel van hun blog, ZoMA TV, podcasts, boeken, gidsen of ervaringen. En je kan in hun online winkel winkelen.

Holistische therapie

Je weet misschien dat holistische therapie populairder wordt als alternatieve geneeswijze. In plaats van alleen op een symptoom te focussen, wordt de aandacht gericht op het geheel. Alles staat namelijk met elkaar in verbinding, dus alles moet in balans zijn. Er wordt daarbij gekeken naar het fysieke, het emotionele, het mentale, het energetische en het spirituele vlak. Een holistisch therapeut maakt bijvoorbeeld gebruik van traditionele westerse geneeskunde, meditatie, alternatieve en complementaire geneeskunde of mindfulness. Allerlei gezondheidsproblemen kunnen behandeld worden, waaronder stress/pijn, stemmingsklachten, chronische ziekte en slaapstoornissen.

Hoogsensitiviteit

Laten we het even hebben over hoogsensitiviteit. Hoogsensitiviteit is een persoonlijkheidskenmerk, geen psychische aandoening. 15 tot 20 procent van de mensen is hoogsensitief. Bij hoogsensitieve mensen wordt informatie minder gefilterd, er is dus meer diepgaande informatieverwerking. De voordelen zijn dat je creatiever bent, fouten opmerkt die anderen niet zien en eerder alert op gevaar bent. De nadelen zijn overprikkeldheid, het risico dat je dingen persoonlijk opneemt/communicatieproblemen, en meer kans op burn-out en stemmingsstoornissen. 

Spiritueel ontwaken

En we zoomen even in op spiritueel ontwaken en wat het precies is. Bij spiritueel ontwaken vinden er allerlei veranderingen plaats op het innerlijke, spirituele gebied, je doorloop een aantal fasen waarmee je bewustzijn groeit. En je krijgt nieuwe inzichten. Wat er verder gebeurt is dat je perceptie van tijd en ruimte kan veranderen, dit kan gepaard gaan met gevoelens van verwondering en vervulling of juist angst en onzekerheid. De tekenen van spiritueel ontwaken zijn dat je vaker de natuur opzoekt, je je eenzaam voelt en dat je minder waarde hecht aan materie. Ook verandert je eetpatroon, kan je dingen zien die je met je fysieke zintuigen niet kan waarnemen (je derde oog) en zorg je beter voor je lichaam. Ben jij na het lezen van dit artikel al dichter in contact met jezelf?